restauracjafiesta.pl

o egzotycznych restauracjach i nie tylko

Grzyby shitake – co warto o nich wiedzieć?

Grzyby shitake to popularny dodatek do wielu potraw kuchni azjatyckiej, która w ostatnim czasie cieszy się w Polsce wielką popularnością. Przepisy na orientalne przysmaki mają się doskonale, a produkty, na których bazuje kuchnia azjatycka, coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. Dzięki temu grzyby shitake coraz częściej pojawiają się na naszych stołach, a nasza wiedza na ich temat staje się coraz szersza. Co warto wiedzieć na temat tych grzybów oraz ich wartości odżywczej?

W jaki sposób możemy włączyć grzyby shitake do swego menu?

Grzyby shitake to ciekawy smak oraz ogromna wartość odżywcza. Moc tych grzybów już dawno doceniono w Japonii, nic więc dziwnego, że w daniach cieszących się ogromną popularnością w Kraju Kwitnącej Wiśni pojawiają się one dość często. Dlaczego warto po nie sięgać? Bo grzyby shitake są bardzo dobrym źródłem wielu składników odżywczych, dzięki którym nasz organizm może lepiej funkcjonować. W grzybach tych pojawia się sporo witamin z grupy B, nie brak tu również witamin C i D, przez co grzyby shitake są jednym ze składników diety odchudzającej dostępnej na blogu www.facepalm.pl. Żelazo, białko, błonnik – oto kolejne składniki, dzięki którym zdrowa dieta z takim dodatkiem staje się jeszcze bardziej wartościowa.

A w jaki sposób grzyby te mogą nam pomagać w utrzymaniu zdrowia?

Wiadomo, że ten dodatek do menu może nam ułatwić odchudzanie, wiadomo też, że grzyby shitake mogą odgrywać bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Mniejsze ryzyko pojawienia się zakrzepicy, mocniejsze kości oraz zęby – oto kolejne powody, dla których warto włączyć te orientalne grzyby do swej diety. Świetnie sprawdzą się one w sosach oraz w zupach, wielką popularnością cieszą się też przepisy na sałatki z ich udziałem. Możliwości wykorzystania tych grzybów w gastronomii jest sporo, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie odpowiednie rozwiązanie.