Wyposażenie włoskiej restauracji – must have
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań włoskich – jest przyrządzana na całym świecie, mimo że jej wersje mogą się różnić. Jej sekret tkwi w składnikach, cieście i idealnym sosie. To prosta przekąska, a jednak wymaga od kucharza wiedzy, umiejętności i dobrej jakości składników, a od restauracji – odpowiedniego sprzętu. Każdy lokal staje przed wyzwaniem, czyli zakupem urządzeń i akcesoriów. Podpowiadamy, co trzeba skompletować.
Piec do pizzy – profesjonalny i wydajny
Każdy pizzaiolo, czyli specjalista od wypiekania włoskiej pizzy, może pracować jedynie na sprzęcie profesjonalnym. Przekąski zgodne z włoską recepturą, są produkowane jedynie z dobrej jakości składników i dzięki urządzeniom dobrej jakości. Piec do pizzy to pierwsze urządzenie, w jakie musisz zainwestować, jeśli chcesz otworzyć włoski lokal.
Piec do pizzy opalany drewnem. Może to być na przykład piec do pizzy opalany drewnem – jest wydajny, prosty w obsłudze i ma dość prostą konstrukcję. Ma co najmniej dwie komory – w jednej spalane jest drewno i powstaje w niej ciepło, a w drugiej jest płyta do wypiekania placków. Dzięki temu pizza nie jest wystawiona na otwarty ogień i nie przypieka się – ciasto wypieka się idealnie i równomiernie.
Inne piece do pizzy. Dostępne są też inne modele – jak elektryczne piece do pizzy oraz piece do pizzy na gaz. Wybór konkretnego modelu zależy od potrzeb, wielkości i charakteru lokalu – inny sprzęt sprawdzi się w dużej restauracji, małej pizzerii, barze czy food trucku z włoską pizzą i foccacią.
Maszynka do makaronu
Wiele osób do włoskiej restauracji wybiera się jednak nie na pizzę, a na pastę – maszynka do makaronu to must have. Dzięki niej przyrządzisz wybrany makaron na miejscu, zamiast korzystać z gotowych produktów – jak spaghetti, rigatoni, penne, tagliatelle, fettuccine i wiele innych. Możesz szybko uzyskać makaron o różnych grubościach i rodzajach. Urządzenia te są proste i bezproblemowe w obsłudze.
Inne urządzenia i akcesoria do włoskiej restauracji
Poza tym w restauracji z włoską kuchnią niezbędna jest m.in. płyta grillowa, gdyż popularne są też mięsa, ryby i warzywa z grilla, a także mikser spiralny czy wilk do mięsa. Jak w każdej restauracji, musisz też zakupić urządzenia do przechowywania produktów spożywczych – jak komora i szafa chłodnicza oraz mroźnicza na świeże produkty.
Must have jest też ekspres do kawy, gdyż Włosi nie wyobrażają sobie nie wypić rano cappuccino, a wieczorem aromatycznego espresso. Pamiętaj też o drobiazgach, czyli akcesoriach takich jak patelnie, radełka do pizzy, miski, krajalnice, wagi kuchenne, rózgi czy mieszadła.