restauracjafiesta.pl

o egzotycznych restauracjach i nie tylko

Skarby japońskiej kuchni – natto

Kuchnia japońska zdobyła uznanie dzięki oryginalnym potrawom oraz produktom, które mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Jednym z nich jest natto – sfermentowana soja, dzięki której mieszkańcy Japonii mogą żyć długo i zdrowo. Co warto wiedzieć na temat tego produktu i jego wartości odżywczej?

Natto, czyli..?

Soja sama w sobie jest ważnym składnikiem zdrowej diety. Poddana procesowi fermentacji, zwiększa dodatkowo swą wartość odżywczą. Jak to możliwe? Wyjaśnienie jest proste – w tym procesie w ziarnach soi wytwarzają się pożyteczne bakterie, a znajdujące się w nich minerały (np. cynk i magnez) stają się lepiej przyswajane przez ludzki organizm. Sprawa to, że takie przysmaki jak natto, stają się wartościowymi składnikami zdrowej diety.

Dlaczego warto włączyć natto do swego menu?

Powodów, dla których warto sięgnąć po ten sojowy produkt, jest wiele. Natto to świetne źródło witaminy K i D, nie brak tu również wapna i magnezu. Takie zestawienie składników odżywczych sprawia, iż natto świetnie wpływa na stan naszych kości i tętnic. Ten produkt sojowy może odgrywać też ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym chorób nowotworowych. Natto chroni też przed stanami zapalnymi, wykazuje się też dużą skutecznością w walce z bakteriami. Efekt? Regularne spożywanie tego produktu to szansa na długowieczność oraz na utrzymanie dobrej formy do późnej starości.

Chcesz spróbować natto? Znajdziesz je praktycznie w każdej restauracji azjatyckiej. W największych miastach w Polsce, jak np. w Krakowie, takich restauracji z kuchnią azjatycką jest na pęczki. Każdego roku przewija się tam mnóstwo turystów, więc nikogo nie dziwi popularność lokali gastronomicznych. Zresztą ciekawe zabytki w Krakowie każdego roku przyciągają tam nie tylko turystów z Polski, ale i z całego świata. Stąd też kuchnia azjatycka ma się tam i w innych dużych miastach w Polsce bardzo dobrze.

Jak jeść natto?

Mieszkańcy Japonii po ten sojowy produkt sięgają zazwyczaj w porze śniadaniowej. Można go również dodawać do ryżu oraz ryb, dobrze sprawdza się też z jogurtami. Natto to uniwersalny dodatek do wielu ciekawych potraw, z którymi kojarzona jest kuchnia japońska, to również cenne wsparcie dla naszego organizmu, z mocy którego z pewnością warto skorzystać.

1 thought on “Skarby japońskiej kuchni – natto

  1. Gdzie można kupić Natto? Kuchnia japońska generalnie jest zdrowa i różnorodna. Na przykład sushi to sam ryż, pełnowartościowa proteina i kawałek warzywa.

Comments are closed.