restauracjafiesta.pl

o egzotycznych restauracjach i nie tylko

Spaghetti pieczarkowe z boczkiem

Do przygotowania tego spaghetti potrzebne nam będą następujące składniki: 400-425 g makaronu spaghetti, 200-225 g pieczarek, 1 średnia cebula, 100 g wędzonego boczku, 200 g sera feta, 50 g sera żółtego mierzwionego, 6 średnich ząbków czosnku, olej, sól, mielony pieprz czarny, suszony majeranek, kilka listków bazylii.

Jak krok po kroku przygotować spaghetti pieczarkowe z boczkiem?

Wiele osób regularnie przygotowuje posiłki z makaronem. Ostatnio popularnym przepisem jest makaron z sosem z pesto i śmietanką. Dziś jednak powiemy sobie nieco więcej o spaghetti. Jak więc je przygotować?

Przygotowanie – czosnek i cebulę obierzmy. Połowę czosnku i cebulę posiekajmy. Resztę czosnku potnijmy w cienkie plasterki. Pieczarki oczyśćmy, potnijmy także w cienkie plasterki. Boczek pokrójmy w kosteczkę. Zagotujmy wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzućmy makaron. Gotujmy 7-8 minut czasu. Odcedźmy i osączmy na sicie. Możemy dodać łyżeczkę oleju na przykład sezamowego, arachidowego czy słonecznikowego i wymieszać widelcem (dzięki temu makaron nie będzie się sklejać, a uzyska dodatkowy smak i aromat).

Następnie na patelni rozgrzejmy olej. Zeszklijmy posiekany czosnek i cebulę. Dołóżmy pokrojony boczek. Smażmy dalej około 2-3 minuty czasu. Dodajmy pokrojone pieczarki. Duśmy do miękkości jeszcze około 6-7 minut czasu. Jeśli jest taka konieczność, podlejmy sos odrobiną wody. Doprawmy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Sos zdejmijmy z patelni. Rozgrzejmy ją ponownie, dodajmy łyżkę oleju i podsmażmy plasterki czosnku. Ser żółty mierzwiony i ser feta pokrójmy na małe kawałki. Jeśli nie mamy sera mierzwionego możemy użyć zwykłego sera żółtego łagodnego i zetrzeć go na tarce na dużych oczkach. Makaron wymieszajmy z sosem. Wyłóżmy na talerze. Posypmy serem żółtym i fetą oraz plasterkami usmażonego czosnku. Udekorujmy umytymi listkami bazylii.