5 dań klasycznych w Norwegii
Wiele osób zastanawia, się jak je, się za morzem. Wiele osób nie mogło jeszcze spróbować dań klasycznych w kuchni norweskiej. Dzisiaj jednak zostanie Wam przedstawiona takowa to lista pięciu najbardziej klasycznych i najbardziej popularnych dań w kuchni norweskiej.
1. Fiskesuppe
Jest, to takowa zupa rybna o nazwie Fiskesuppe rozgrzewa, między innymi mocno kości w zimny czy też i bardzo mocno deszczowy Norweski dzień. Ów zupa świetnie pocieszające jest danie do jedzenia. Takowa to kremowa zupa rybna najczęściej jest wypełniona dorszem małżami warzywami ziołami a też i z kroplą kaszy i chlebem serowym.
2. Fiskekaker
Jest to takowy tort rybny. Jest to bardzo znane danie w Norwegii. Wiele osób z Norweskich restauracji i też w domowych domach zostaje on podany. Tak jest to tort rybny. Najczęściej jest on robiony z filetów świeżych, a zarazem i często używany jest dorsz, płamianka, mintaja i łosoś.
A jak pragniesz zgłębić tajemnice dobrego smaku kuchni z różnych zakątków świata, zajrzyj na https://www.pyszniej.pl.
3. Rørkaviar
Jest to bardzo znane jedzenie. Kawior rurkowy z tubki. Rørkaviar jest to jedną z tych rzeczy i dań, które najczęściej są podawane jako przystawka. Tam samo jest i na stole Szweckim, tylko jest zmieniona cała nazwa.
4. Kjøttkaker
Są to klopsiki norweskie. Jednak nie martw, się nie jest, zrobiony z ryby jak większość klasycznych dań w Norwegii. Klopsiki najczęściej są wykonywane z mięsa mielonego cebuli i wielu przypraw. Najczęściej takowy to klops jest jeszcze smażony na patelni, podczas utopionego go wcześniej w bardzo gęstym sosie.
5. Salt Lakris
Najbardziej lubiana przystawka i przysmak Norwegów. Jest to słona lukrecja. Wielu jednak Polaków nie zje takowej to przystawki, czy żelka z tego zrobiona. Jednak są, tacy co to zjedzą, i polubią takowy to smak. Można powiedzieć, że żeli w smaku słona lukrecja jest to bardzo popularne w całej Norwegii.