Produkty spożywcze, które można jeść bez obawy o przybranie na wadze
Jeśli chcesz kontrolować swoją wagę lub prowadzić zdrowy styl życia, jest bardzo prawdopodobne, że gdy coś zjesz, masz poczucie winy. Poczucie winy, ponieważ powoduje nadwagę, lub poczucie winy, ponieważ uważasz, że nie jest to żywność warta dobrego zdrowia. Tak czy inaczej, ważne jest, aby wiedzieć, że nie wszystkie pokarmy, które uważasz za niewłaściwe, są takie w rzeczywistości.
Poniżej przedstawiamy wybór produktów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia, ponieważ nie wyrządzą Ci one żadnej szkody, a co więcej, z pewnością pokochasz ich smak!
Gorzka czekolada.
To spełnienie marzeń miłośnika czekolady. Czekolada, a konkretnie ciemna czekolada, była szeroko badana pod kątem korzyści zdrowotnych, z pozytywnymi wynikami. Ciemna czekolada obniża poziom cholesterolu LDL („złego”), zmniejsza liczbę zakrzepów krwi i wiąże się z lepszymi zdolnościami poznawczymi u osób starszych.
Osoby z nadwagą, które zjedzą tabliczkę gorzkiej czekolady, poprawią stan naczyń krwionośnych i obniżą ciśnienie krwi w porównaniu z osobami, które zjedzą coś innego. Zasadniczo należy szukać ciemnej czekolady o wyższej zawartości kakao (60% lub więcej), ponieważ zawiera ona więcej przeciwutleniaczy i mniejszą ilość dodanego cukru. Ponadto, ponieważ każda czekolada (nawet ciemna) jest wysokokaloryczna, jeśli chcesz schudnąć, najlepiej spożywać ją z umiarem.
Chcesz więcej porad z diety i witamin, a także z weganizmu. Wejdź na www.facepalm.pl i pochłoń je wszystkie!
Suszone owoce.
Wielu dietetyków rezygnuje z suszonych owoców, ponieważ są one bardziej skoncentrowanym źródłem kalorii niż świeże owoce. To prawda, ale suszone owoce mogą służyć jako substytut, gdy świeże owoce nie są wygodne, np. podczas podróży. Suszone owoce można również stosować jako zamiennik wysokokalorycznych i ubogich w składniki odżywcze deserów, takich jak wypieki czy słodycze.
Suszone owoce zawierają praktycznie te same składniki odżywcze, co ich świeże odpowiedniki, dlatego większość z nich jest dobrym źródłem witamin A, C, potasu, błonnika i kwasu foliowego. Są one również doskonałymi przeciwutleniaczami. Szukaj produktów bez dodatku cukru, takich jak suszone morele, jabłka, żurawina, rodzynki sułtańskie lub śliwki. Można je dodać do płatków owsianych lub wymieszać z beztłuszczowym jogurtem greckim, lub twarożkiem. Suszone owoce z orzechami to zdrowa i sycąca przekąska.
Krewetki.
Krewetki zawierają dużo cholesterolu, ale prawie nie zawierają tłuszczów nasyconych. Najnowsze badania wykazały, że jeśli spożycie cholesterolu w diecie nie jest połączone z dużą ilością tłuszczów nasyconych, nie powoduje ono podwyższenia stężenia cholesterolu we krwi. Podobnie jak wszystkie owoce morza, krewetki są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają łagodzić stany zapalne i mogą zmniejszać ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i innych.
Jedna porcja krewetek ma mniej niż 100 kalorii, zawiera 20 gramów białka i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. W porównaniu z wieloma innymi źródłami kwasów omega-3, krewetki zawierają jedną z najniższych ilości rtęci.
Ziemniaki.
Ziemniaki często cieszą się złą sławą, ponieważ powodują przybieranie na wadze, ale ta zła opinia wynika prawdopodobnie bardziej ze sposobu przygotowania ziemniaków niż z samych ziemniaków. Na przykład frytki, pieczone, opiekane lub grillowane ziemniaki. Średniej wielkości ziemniak zawiera tylko 170 kalorii. Ponadto ziemniaki są bogate w potas i stanowią dobre źródło błonnika. Skórki ziemniaków są również źródłem przeciwutleniaczy, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie serca i walkę z rakiem. Ponadto ziemniaki zawierają skrobię oporną, czyli rodzaj węglowodanów, które nie mogą zostać strawione, dzięki czemu pomagają regulować poziom cukru we krwi i utrzymywać uczucie sytości.