restauracjafiesta.pl

o egzotycznych restauracjach i nie tylko

Dlaczego warto jeść suszone owoce?

1. Źródło ochronnych antyoksydantów

Suszone owoce są bogate w związki roślinne o ochronnych właściwościach antyoksydacyjnych, należą do nich antocyjany, katechiny i fenole. Związki te mogą być związane z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak poprawa przepływu krwi i niższe ryzyko wystąpienia niektórych chorób, w tym chorób serca, raka i cukrzycy typu 2. Jednymi z najlepszych suszonych owoców są morele. Dowiedz się więcej: https://www.keto.pl/suszone-morele-dla-podniebienia-dla-zdrowia-dla-urody

2. Bogate źródło mikroelementów

Ponieważ suszone owoce zawierają mniej wody, są bardziej skoncentrowanym źródłem witamin i minerałów w porównaniu do ich świeżych odpowiedników. Suszone owoce są trwałe, a ich naturalna słodycz zachęca do spożycia; czynniki te mogą pomóc w osiągnięciu zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie oraz w poprawie jakości diety. Warto jednak pamiętać, że są one również znacznie bardziej kaloryczne w przeliczeniu na 100g.

3. Przydatne źródło błonnika pokarmowego

Suszone owoce zawierają mniej więcej dwa do trzech razy więcej błonnika niż ich świeże odpowiedniki. Większość z nas nie spożywa wystarczającej ilości błonnika, który jest ważny dla wsparcia funkcji trawiennych i pomaga spowolnić tempo trawienia i wchłaniania. Większe spożycie błonnika z owoców jest również związane z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

4. Suszone owoce wspierają zdrowie kości

Badania sugerują, że suszone śliwki mogą korzystnie wpływać na zdrowie kości, w tym spowalniać utratę kości. Wysoki poziom zdrowych dla kości składników odżywczych, takich jak witamina K i bor w suszonych owocach, takich jak śliwki, może być jednym z wyjaśnień tych korzyści.

Czy suszone owoce są bezpieczne dla każdego?

Ponieważ suszone owoce zawierają mniej wody, ich kaloryczność jest znacznie wyższa niż świeżych owoców – warto pilnować wielkości porcji, jeśli starasz się stracić lub utrzymać wagę. Jednak dla osób, które muszą przytyć lub mają mniejszy apetyt (np. osoby starsze), suszone owoce mogą być użytecznym dodatkiem. Ponieważ suszone owoce zawierają dużo potasu i cukru, nie są odpowiednie dla osób z chorobami nerek.

Warto również pamiętać, że choć cukier w suszonych owocach jest naturalny, może przyczyniać się do powstawania próchnicy zębów. Najlepiej jest jeść suszone owoce podczas posiłków lub z pokarmami bogatymi w białko, takimi jak jogurt lub orzechy.

Dwutlenek siarki (E220) i inne siarczyny są często dodawane do suszonych owoców, aby zachować ich kolor, mogą one powodować objawy alergii u niektórych osób.