Śledź na talerzu? Świetny pomysł!
W naszej polskiej tradycji nie da się urządzić większego święta (a szczególnie wieczerzy wigilijnej) bez obecnego na stole śledzia.
Śledź dobry na każdą okazję
Polacy uwielbiają smak tej słonowodnej ryby. Bardzo chętnie spożywamy śledzie w każdej postaci, ale wciąż za mało ich konsumujemy. Kłopot w tym, że nie są one spożywane na co dzień. Zazwyczaj są serwowane w Święta, imprezy okolicznościowe, albo spożywane w dni postne. Niewielu z nas posiada je stale w swojej lodówce, czy zamarynowane w słoiku.A szkoda, bo śledzie są jednym z najzdrowszych artykułów żywnościowych. Cenowo też nie odbiegają od normy w porównaniu z innymi artykułami kulinarnymi.
Śledzie, to jedne z najbardziej popularnych ryb słonowodnych mających w kuchni zastosowanie od zamierzchłych czasów. Swą popularność zawdzięczają łatwości przechowywania po zasoleniu.
Śledzie można spożywać na różne sposoby. Zarówno na surowo, jak i po odpowiednim przyrządzeniu. Wszystko według potrzeb i uznania. Można je smażyć jak ryby, wędzić, spożywać w postaci konserw lub w marynacie. Albo konsumować na surowo, co jest najczęstszym sposobem konsumpcji śledzi.
Jakie właściwości odżywcze posiadają śledzie?
Śledzie posiadają bardzo dużo różnych witamin, jak i minerałów. A powszechnie wiadomo, iż witaminy i składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu w każdym wieku.
Posiadają witaminę A, E, B 12.
A zawartość tych witamin wpływa dodatnio na:
- układ nerwowy
- wzrok
- skórę
- wzrost organizmu
- chroni przed niedokrwistością
- anemią
- infekcjami
- przeciwciała zakrzepom krwi
- dodaje energii
- dodaje witalności
- usuwa zmęczenie
- usuwa ospałość
- dzięki zawartości kwasu Omega 3 chroni także przed nowotworami
- wspomaga walkę z depresją poprawiając humor i wyzwalając hormon szczęścia.
Dodatkowe zalety śledzi
Dodatkowym plusem jest to, że śledzie nie są zbyt kaloryczne. Sprawa szczególnie ważna dla osób dbających o prawidłową wagę swojego ciała lub osób walczących z nadwagą. W 100 gramach śledzia znajduje się około 200 kalorii, czyli mniej więcej tyle, co w średnio tłustej wędlinie.
Oczywiście śledź nie dla każdego jest wskazany do konsumpcji. Gdyż w przypadku dolegliwości dróg żółciowych, chorób jelit, czy trzustki niekoniecznie jest polecany. A czasem nawet zabraniany ze względu na stan chorobowy.
Przepisy i porady jak przyrządzać ciekawe potrawy ze śledziem i nie tylko znajdziesz w serwisie www.filet.pl.