restauracjafiesta.pl

o egzotycznych restauracjach i nie tylko

Chrupiące wrapy – poznaj przepis doskonały

Do przygotowania tych chrupiących wrapów potrzebne nam będą następujące składniki: 4 duże tortille, 400-425 g filetów z kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 większy pomidor, 1 czerwona cebula, 8 liści sałaty, 1/2 pęczka szczypiorku, po 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego i majonezu, 3 średnie ząbki czosnku, olej, 1 łyżka ziół prowansalskich, po 1/3 łyżeczki mielonej ostrej i słodkiej papryki, sól, mielony pieprz czarny.

Jak przygotować chrupiące wrapy?

Przygotowanie – mięso opłuczmy, osuszmy, oczyśćmy z błonek, pokrójmy w małą kostkę. Włóżmy je do miski. Wlejmy 4 łyżki oleju, wsypmy 1/3 łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu, zioła prowansalskie i obie mielone papryki. Całość dokładnie wymieszajmy. Miskę przykryjmy folią spożywczą, schowajmy ją do lodówki. Czosnek obierzmy, przeciśnijmy przez praskę. Jogurt wymieszajmy z majonezem i czosnkiem. Przyprawmy solą oraz mielonym pieprzem czarnym. Cebulę obierzmy, posiekajmy. Sałatę opłuczmy, osuszmy, porwijmy na mniejsze kawałki. Pomidor i czerwoną paprykę umyjmy.

Warzywa rozetnijmy, usuńmy środki z pestkami, miąższ pokrójmy w małą kosteczkę. Szczypiorek opłuczmy, posiekajmy. W misce wymieszajmy pomidor, paprykę, cebulę i szczypiorek. Na rozgrzaną patelnię włóżmy mięso, usmażmy na rumiano ze wszystkich stron (w sumie około 10 minut czasu). Placki tortilli posmarujmy sosem. Przykryjmy sałatą. Na to wyłóżmy mięso i sałatkę. Zwińmy dość ciasne roladki. Każdą przekrójmy na pół i ułóżmy wszystkie w stosik na półmisku albo w plastikowym pojemniku, który będziemy mogli zabrać na przykład na piknik.

Przepis pochodzi z portalu kulinarnego: www.kulinarna.pl